×

"BalQymyz" сусыны - жаңа ұлттық бренд

Сусында химиялық тағам қоспалары жоқ

"BalQymyz"  сусыны - жаңа ұлттық бренд
el.kz

С. Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университетінің ғалымдары дәстүрлі қазақстандық өнімдер – қымыз бен бал негізіндегі «BalQymyz» бірегей сусынын жасап шығарды, деп хабарлайды Qaz365.kz тілшісі nauka.kz-ке сілтеме жасап.

«BalQymyz» – экологиялық таза және тағамдық құрамы толық отандық бренд өнімдері негізіндегі сусын. BalQymyz технологиясы бие сүті мен балдың бірегей қасиеттерінің арқасында биологиялық құндылығы жоғары өнім алуға мүмкіндік береді, ашытылған сүт өнімдерінің ассортиментін кеңейтеді, сонымен қатар мал шаруашылығының экономикалық дамуына қосымша мүмкіндіктер береді.  

BalQymyz сусынының артықшылығы сол, онда консерванттар, химиялық тағамдық қоспалар (табиғи қымыз және гүл балы) жоқ. Сусын сүттің басқа түрлерін қоспай, аз ғана ингредиенттермен (қымыз және бал), табиғи, таңдалған қымыздың түрінен қол жетімді және қарапайым технологиялық үрдіспен дайындалады.  

Сусынды алу үшін Шығыс Қазақстан облысының Катонқарағайда өндірілетін жоғары сортты отандық бал «түрлі шөп» және органолептикалық көрсеткіштері жоғары (сүтті ақ, біртекті, газдалмаған, бөтен дәмі мен иісі жоқ), физика-химиялық (титрленетін қышқылдығы 92,3 ± 1,9611°Т, қышқылдығы белсенді рН 3,7±0,3926, майдың массалық үлесі 1,9±0,2814%, ақуыздың массалық үлесі 3,08±0,3582%, көмірсулардың массалық үлесі 16, 2±0,8216%, спирттің массалық үлесі 2±0,8216%, спирттің массалық үлесі 2±2 ±6%, улы элементтер мен радионуклидтер қалыпты шектерде) қымыз пайдаланылады. Балға оңтайлы концентрация таңдалды – белгілі органолептикалық және физика-химиялық көрсеткіштері бар 5% және 100% қымыз. 

Органолептикалық көрсеткіштері бойынша «BalQymyz» – көбікті субстрат, кілегей түсті, сүттей аппақ, біртекті консистенциялы, аздап газдалған, қышқыл сүтті күші орташа, аздап тартымды, табиғи балдың хош иісі бар сусын. 

Қымыз үлгілерін дегустациялау қорытындысы бойынша ол ең жоғары 9,0 ± 0,1 («өте жақсы») баллға бағаланды. 

Сусынның витаминдік құрамында А витамині (68%), В2 витамині (26%), В5 витамині (21%), В6 витамині (57%) бар. Осылайша, витаминдік құрамына сәйкес сусын нығайтылған. Сусын мен қымыздың аминқышқылдық құрамын салыстырмалы талдау, жалпы алғанда, глутамин қышқылының 8%-ға, лейцин мен изолейциннің 5%-ға, лизин мен триптофанның 4%-ға жоғарыға қарай айтарлықтай өзгерістері бар екенін  көрсетеді. 

Ғалымдар Қазақстан Республикасының Ақмола облысында «Көкше» өңірлік оңалту орталығы мен «Бурабай» балалар орталығы сияқты оңалту орталықтарын енгізе отырып, денсаулық сақтау мекемелеріне «BalQymyz» энергетикалық сусынын санитарлық бағалау және пайдалану бойынша ұсыныстар әзірледі.  

БіздіңTelegram каналына жазылып, соңғы ақпаратты оқыңыз. Егер хабарлама жолдағыңыз келсе, WhatsApp мессенжеріне жазыңыз.

Бөлім жаңалықтары

Тағы оқыңыз
Бүгін Халықаралық музейлер күні: Қазақстанда қанша мұражай бар
Кеше, 15:28

Бүгін Халықаралық музейлер күні: Қазақстанда қанша мұражай бар

Бұл мереке 1978 жылы Халықаралық музейлер кеңесінің ХІІ Бас Ассамблеясының шешімімен белгіленген
Кіші жүздің биі атанған Әйтеке бидің кесенесі Өзбекстанның Науаи облысында орналасқан
Сәбит Мұқановтың қызы әкесінің кітабын түпнұсқада оқи алмайтынын мойындады

Соңғы жаңалықтар

Барлық жаңалық →